Έφτασε η στιγμή να απαλλαγείτε από τον βραχνά του πετρελαίου του ρεύματος και όλων των αρνητικών παρελκόμενων και να επενδύσετε στο παραδοσιακό ,ασφαλές οικολογικό αλλά ταυτόχρονα τεχνολογικά άρτιο και οικονομικό σύστημα θέρμανσης με βάση το ξύλο.

Είστε όμως μπερδεμένοι με όλα αυτά τα νούμερα τις προσφορές την ποικιλία που υπάρχει και θέλετε να μάθετε κάποια πράγματα. Εδώ θα σας παρουσιάσουμε σύντομα και περιεκτικά όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για του δύο μονομάχους των παραδοσιακών συστημάτων θέρμανσης με ξύλο.

 Ενεργειακό τζάκι

Ίσως η καλύτερη και πιο σύγχρονη επιλογή που μπορεί κάποιος να κάνει.

Σύγχρονη τεχνολογία. Το ενεργειακό τζάκι είναι ένας σύγχρονος και κυρίως πιστοποιημένος τρόπος να ζεσταθείτε. Με αλλά λόγια μπορείτε να έχετε τη θαλπωρή που προσφέρει ένα παραδοσιακό (παλαιού τύπου τζάκι) αλλά ταυτόχρονα να έχετε την απόδοση και την αποτελεσματικότητα ένα σύγχρονου τρόπου θέρμανσης.

Η ενεργειακή απόδοση ενός ενεργειακού τζακιού φτάνει το 80%. Αυτό σημαίνει πως το μεγαλύτερο μέρος την ενέργειας που παράγει γίνεται θέρμανση για το χώρος σας και δεν χάνεται. Συνυπολογίστε σε αυτό πως το κόστος του ξύλου που απαιτεί σας καύσιμη ύλη είναι σημαντικά μικρότερο από τις εναλλακτικές όπως το ρεύμα ,το φυσικό αέριο, το πετρέλαιο.  Επιπλέον εκτός από το οικονομικό του θέματος  αυτό βοηθά και το περιβάλλον διότι η ατμοσφαιρική ρύπανση λόγω της αποτελεσματικής καύσης είναι σαφώς λιγότερο επιβαρυντική για το περιβάλλον.

Μερικές χρήσιμες πληροφορίες σχετικά με το ενεργειακό τζάκι που καλό είναι να γνωρίζετε είναι πως είναι απολύτως ασφαλές καθώς είναι κατασκευασμένο από ειδικά, πιστοποιημένα,ανθεκτικά υλικά ώστε να προσφέρουν την απόλυτη στεγανότητα και απόδοση. Επίσης είναι αρκετά εύκολο στο καθάρισμα με ένα απλό ύφασμα. Ο καλός καθαρισμός αναλόγως τη χρήση είναι μεν εύκολος αλλά και συνάμα σημαντικός.

Ενεργειακά τζάκια Κασέτες. Ιταλική πατέντα La nordica

Ενεργειακά τζάκια Κασέτες. Ιταλική πατέντα La nordica

Παραδοσιακή Σόμπα Ξύλου

Τα επίπεδα απόδοσής δεν είναι τόσο υψηλά όσο του ενεργειακού τζακιού. Παρόλα αυτά μπορούν να συγκριθούν.  Μπορεί το κόστος απόκτησης και η σχετικά απλή διαδικασία εγκατάστασης το κάνουν μια θελκτική επιλογή όμως αν δεν επιλέξετε ενεργειακή σόμπα ξύλου, τότε το κόστος μακροπρόθεσμα θα είναι πολύ μεγαλύτερο. Στα συν του η αίσθηση νοσταλγίας ενός περασμένου καιρού.

Όπως το ενεργειακό τζάκι έτσι και η ξυλόσομπα μπορεί να ζεστάνει ένα μεγάλο χώρο αποτελεσματικά. Η παραδοσιακή ξυλόσομπα θέλει βέβαια μεγαλύτερο κόπο στη συντήρησή της (αν και σχετικά απλή) και το σοφότερο θα ήταν να γίνει από ειδικό. Το ίδιο ισχύει και για τον καθαρισμό της.

Επίσης θέλει και κάποια προσοχή στον εξαερισμό του χώρου κυρίως λόγω των εκπομπών  ρύπων. Ακόμα για κάποιους τα μεγάλα μπουριά που φέρνουν και μεγαλύτερη θερμότητα στο χώρο είναι κάπως αντιαισθητικά και θέλουν προσοχή ώστε να μην λερώσουν τον τοίχο. Εάν κάποιος σκέφτεται την επιλογή της παραδοσιακής ξυλόσομπας, τότε καλύτερα να κατευθυνθεί προς τις ενεργειακές ξυλόσομπες που εξασφαλίζουν χαμηλή κατανάλωση ξύλου και εξαιρετική απόδοση!

Ένα γενικός κανόνας που ισχύει τόσο στο ενεργειακό τζάκι όσο και στις ενεργειακές ξυλόσομπες είναι πως δεδομένου των σωστών υλικών που έχουν χρησιμοποιηθεί και της συντήρησης που γίνεται θα έχετε τη μέγιστη θερμική απόδοση. Σημαντικό είναι να επιλέξετε με τη βοήθεια κάποιου ειδικού το κατάλληλο για εσάς σώμα. Ένα μέσο που να ταιριάζει στα τετραγωνικά του σπιτιού σας , στις μόνωση που έχετε, στις κλιματολογικές συνθήκες και στις δικές σας συνήθειες και γούστα.

Οι επιλογές πολλές, η επιλογή δικά σας.