Πριν μερικά χρόνια μονόδρομος για να ζεσταθεί κανείς ήταν το πετρέλαιο. Ασχέτως αν ήταν ένα καλός η κακός τρόπος, αν συνέφερε ή όχι δεν υπήρχε άλλος. Οι εναλλακτικές ρεύμα, ξύλο φάνταζαν παρωχημένες. Με την εξέλιξη όμως της τεχνολογία αυτό άλλαξε. Πλέον οι επιλογές του ξύλου έφτασαν να προηγούνται σε απόδοση και τεχνολογία από πετρέλαιο.

Για τούτη την εξέλιξη υπάρχουν κάποιοι βασικοί λόγοι. Πάμε να τους δούμε.

Πρώτα από όλα το οικονομικό. Οι διακυμάνσεις των τιμών του πετρελαίου και κυρίως το ράλι των τελευταίων ετών δημιούργησε στον κόσμο μια δικαιολογημένη ανασφάλεια. Στον αντίποδα οι τιμές της ξυλείας είναι χαμηλότερες, σταθερότερες και κυρίως δεν εξαρτώνται (τουλάχιστον όχι σε μεγάλο βαθμό) από της κερδοσκοπικές  διαθέσεις στις πετρελαιοπαραγωγικές χώρες .

Πέραν του οικονομικού. Το οικολογικό αποτύπωμα που αφήνουν οι μονάδες παραγωγής ξυλείας οι οποίες βάσει νόμου πρέπει να χρησιμοποιούν δάση βιώσιμα για τη  ξυλεία τους είναι εξαιρετικά μικρότερο από τις περιβαλλοντικές πληγές που λέγονται διυλιστήρια. Μην ξεχνάμε πως η περίπτωση ενός ατυχήματος σε μια πετρελαιομονάδα έχει τεράστια επίπτωση στο περιβάλλον .

Σχετικό με τα προηγούμενο αλλά και επίσης ένας ακόμη παράγοντας υπεροχής του ξύλου είναι η ενεργειακή του απόδοση. Μια απόδοση μου φτάνει το 80%  και που προσφέρει έναν οικονομικό και οικολογικό τρόπο θέρμανσης στον ιδιοκτήτη που θα το επιλέξει.

Στα συν είναι ακόμα το κόστος συντήρησης και εγκατάστασης. Ειδικά για κάποιες μονάδες ξύλου όπως οι ενεργειακές σόμπες ξύλου το κόστος αυτό είναι μηδαμινό συγκρινόμενο με το κόστος εγκατάστασης ενός λέβητα πετρελαίου. Ακόμα η συντήρηση και ο καθαρισμός είναι κάτι που ναι μεν συνίσταται να το κάνει έναν ειδικός αλλά σε κάθε περίπτωση είναι μια απλή διαδικασία , ασφαλής και οικονομική.

Ενεργειακή Σόμπα Ξύλου Isetta con cerchi Evo La Nordica

Ενεργειακή Σόμπα Ξύλου Isetta con cerchi Evo La Nordica

Δύο ακόμα σημαντικά ζητήματα που προκρίνουν την αγορά μονάδων καύσης ξύλου  είναι πρώτον η αισθητική πλευρά και δεύτερον ( μαζί με το πρώτο ) η αίσθηση θαλπωρής που σου προσφέρει η ίδια η διαδικασία της καύσης των ξύλων. Μια διαδικασία  που γεννά ένα αίσθημα ζεστασιάς τόσο εξωτερικά στο χώρο όσο και στον ίδιο τον άνθρωπο. Σχετικά με το ζήτημα της αισθητικής και ειδικά όσο αφορά τη κατηγορία του ενεργειακού τζακιού μπορούμε να γράψουμε σελίδες για το πόσες ιδέες υπάρχουν να βάλετε ένα τζάκι στο χώρο σας και μέσα σε λίγη ώρα να έχετε ένα πραγματικά νέο σπίτι.

Το κορυφαίο είναι πως αυτή η “ανακαίνιση’’ θα πρέπει να θεωρηθεί ότι έχει γίνει δωρεάν διότι τα χρήματα που δαπανήσατε χρεώνονται στα έξοδα  της θέρμανση όχι των αισθητικών αλλαγών του χώρου. Με λίγα λόγια είστε διπλά κερδισμένοι ειδικά στην περίπτωση που κρίνετε πως το σπίτι σας χρειάζεται μια ανανέωση.

Ενεργειακή Σόμπα Ξύλου Fedora La Nordica

Ενεργειακή Σόμπα Ξύλου Fedora La Nordica

Τέλος να αναφέρουμε πως στον εξαιρετικά σημαντικό τομέα της ασφάλειας το ξύλο παίρνει άριστα. Τα σύγχρονα υλικά, οι πιστοποιήσεις, οι ευρεία χρήση του και όλα αυτά τα χρόνια έχουν προσφέρει την δυνατότητα για μια ασφαλή εμπειρία χρήσης.

Η παράδοση σε συνδυασμό με την τεχνολογία έχουν δώσει σε όλους εμάς την δυνατότητα να έχουμε και πάλι την ευκαιρία να απολαύσουμε!

Πλοηγηθείτε στο site el-energia.gr και βρείτε ενεργειακές σόμπες ξύλου, λέβητες ξύλου κτλ. του Ιταλικού Οίκου La Nordica – Extraflame στις καλύτερες τιμές τις αγορές