Η σόμπα από χυτοσίδηρο είναι ένα σύστημα θέρμανσης που προσφέρει πολλά πλεονεκτήματα. Εξοικονόμηση ενέργειας, αντοχή και υψηλή θερμική απόδοση.

 Πώς να επιλέξετε τη σωστή λύση για το σπίτι σας;

Καθώς πλησιάζουμε,  στην  χειμερινή περιόδου, πρέπει να επιλέξουμε το καταλληλότερο σύστημα θέρμανσης για το σπίτι μας . Οι διαθέσιμες λύσεις στην αγορά είναι πραγματικά πολλές και με μεταβλητό κόστος. Λοιπόν, πώς να προσανατολιστείτε και να επιλέξετε το σωστό;  Ποιο είναι το καλύτερο σύστημα θέρμανσης;

Στην πραγματικότητα, η επιλογή του καλύτερου τύπου θέρμανσης εξαρτάται από συγκεκριμένες ανάγκες που υπαγορεύονται κυρίως από το σπίτι μας . Το μέγεθος του σπιτιού και η δομή του σπιτιού είναι παράγοντες που επηρεάζουν την επιλογή του συστήματος θέρμανσης.

Επίσης δεν πρέπει να ξεχνάμε το κόστος . Εάν ψάχνετε μια σόμπα που μπορεί να συνδυάσει την ικανότητα θέρμανσης με οικονομία , τότε η σόμπα από χυτοσίδηρο είναι το κατάλληλο προϊόν για εσάς . Υπάρχουν τόσα πολλά μοντέλα για να διαλέξετε.

 Πώς λειτουργεί η σόμπα χυτοσιδήρου.

Η σόμπα από χυτοσίδηρο χρησιμοποιεί ξύλο ως καύσιμο . Ορισμένα μοντέλα χρησιμοποιούν άνθρακα .

 Η δομή μιας σόμπας από χυτοσίδηρο αποτελείται από:

  • το  θάλαμο καύσης ,
  • ένα σταχτοδοχείο για τη συλλογή της τέφρας ,
  • ένα σύστημα αποβολής καπνού
  • κλαπέ ρύθμισης εξόδου καυσαερίων
  • πρωτογενή αέρα καύσης
  • δευτερογενή αέρα καύσης- αεροκουρτίνα
  • τριτογενή αέρα καύσης οι πιο εξελιγμένες ( για μετάκαυση καυσαερίων )

Το ξύλο καίγεται μέσα στο θάλαμο καύσης,  η θερμότητα αποθηκεύεται σε ολόκληρη τη σόμπα, και  με ακτινοβολία διαχέεται στο σπίτι.

Τα περισσότερα από τα μοντέλα στην αγορά σας επιτρέπουν να τοποθετείτε την ποσότητα ξύλου που απαιτείται για όλη την ημέρα στον θάλαμο καύσης.

Η καύση του ξύλου εξασφαλίζει σταθερή και ομοιογενή θερμότητα σε όλο το περιβάλλον .

 Η βέλτιστη θέση για την τοποθέτηση της σόμπας είναι σε κεντρικό σημείο του χώρου σας.

Πλεονεκτήματα

Εάν αναρωτιέστε ποια είναι τα πλεονεκτήματα που προσφέρει μια σόμπα από χυτοσίδηρο , γνωρίζετε ότι υπάρχουν τόσα πολλά.

  • Οικονομικό : από όλα τα συστήματα θέρμανσης, η ξυλόσομπα χυτοσιδήρου είναι από τις πιο βολικές. Έχει εξαιρετική αναλογία ποιότητας / τιμής . Όπου συγκεκριμένα για την ποιότητα εννοούμε την ικανότητα θέρμανσης του οικιακού περιβάλλοντος  .
  • Διάρκεια ζωής . Ο χυτοσίδηρος είναι ένα πολύ ανθεκτικό υλικό. Είναι ένα κράμα σιδήρου και άνθρακα. Έχει υψηλή αντοχή στη φθορά και τη διάβρωση και για το λόγο αυτό χρησιμοποιείται ευρέως για την κατασκευή συστημάτων θέρμανσης. Αυτό εξασφαλίζει μεγαλύτερη διάρκεια με την πάροδο του χρόνου .
  • Αντοχή στις στρεβλώσεις.  Σε μιας καλής ποιότητας μαντεμένια ξυλόσομπα  η πόρτα της  θα κλείνει πάντα καλά , δεν θα στραβώσει όπως οι χαλύβδινες – ατσάλινες σόμπες. Δεν θα χάνει καπνό, θα σφραγίζει πάντα καλά.
  • Εξοικονόμηση ενέργειας . Χρησιμοποιώντας το ξύλο ως καύσιμο, όταν καίει, παράγει αποτελεσματική θέρμανση του οικιακού περιβάλλοντος μέσω ακτινοβολίας. Σε ορισμένα μοντέλα σόμπας από χυτοσίδηρο είναι επίσης δυνατή η  χρήση της επάνω επιφάνειας ως μάτι για να μαγειρέψτε. Επιπλέον, το ξύλο είναι ένα από τα φθηνότερα καύσιμα, αλλά ταυτόχρονα προσφέρει υψηλή απόδοση και είναι επίσης καθαρή ενέργεια .

 

  • Υψηλή θερμική απόδοση . Όταν θερμαίνεται, το χυτοσίδηρο μπορεί να διατηρήσει τη θερμότητα στο σπίτι για μεγάλο χρονικό διάστημα , με τη σωστή ποσότητα καυσίμου.
  • Τέλος να επισημάνουμε ότι η ζέστη που μας παρέχει μία μαντεμένια σόμπα είναι πάντα σταθερή και ομοιόμορφη χωρίς αυξομειώσεις σε αντίθεση με τις χαλύβδινες – ατσάλινες σόμπες.   Μια μαντεμένια σόμπα μας εξασφαλίζει ένα υγιεινό περιβάλλον.
  • Από απόψεως αισθητικής εάν δεν σας αρέσει το όλο μαντέμι μπορείτε να επιλέξετε σόμπες που συνδυάζουν το μαντέμι με την πορσελάνη, Σε αυτές τις σόμπες ανάμεσα στο μαντέμι και την πορσελάνη το κενό που υπάρχει λειτουργεί σαν εναλλάκτης και μας δίνει  ταχύτερο θερμαντικό αποτέλεσμα.

Οι μεγάλες γνωστές ευρωπαϊκές εταιρίες παράγουν χυτοσιδηρές ξυλόσομπες που πληρούν όλες ευρωπαϊκές νόρμες για μεγάλη απόδοση και ελάχιστη εκπομπή ρύπων.

 

Εύκολα λοιπόν,  θα επιλέξετε από μία μεγάλη γκάμα παραδοσιακού ή σύγχρονου σχεδιασμού μια μαντεμένια ξυλόσομπα ενεργειακής κλάσης Α η ακόμα και Α+.

 

 

Υπάρχουν μαντεμένιες σόμπες με βεντιλατέρ για ακόμα καλύτερη διάχυση του ζεστού αέρα στο σπίτι.

 

Θυμηθείτε ότι όσο πιο βαριά μαντεμένια σόμπα επιλέξετε θα λειτουργήσει ως αποθήκη θερμότητας, παρέχοντας σας ζέστη για πολλές ώρες αφότου σβήσει.

Για τους γαστρονόμους ο καλύτερος συνδυασμός θα ήταν μαντεμένια ξυλόσομπα με φούρνο για ζέστη και τέλειο φαγητό !

 

Τώρα είναι η ώρα να αναρωτηθείτε πόσο κοστίζει η ξυλόσομπα χυτοσιδήρου ; Υπάρχουν διάφορα μοντέλα στην αγορά. Το κόστος ποικίλλει όχι μόνο ανάλογα με το μέγεθος της σόμπας , αλλά και ανάλογα με τα διαθέσιμα σχήματα και σχέδια, καθώς και από την τεχνολογία που διαθέτει για υψηλή ενεργειακή απόδοση, από τον κατασκευαστή.

Μπορείτε να αγοράσετε σόμπα από χυτοσίδηρο,  σε εξειδικευμένα καταστήματα .

Το αρχικό κόστος για μια σόμπα χυτοσιδήρου για ένα βασικό μοντέλο είναι περίπου 400 ευρώ . Για μοντέλα με περισσότερες επιδόσεις, η τιμή μπορεί να φτάσει ακόμη και τα 3.000 ευρώ . Τα πιο ακριβά μοντέλα περιλαμβάνουν σόμπες από χυτοσίδηρο με κεραμικά.

Υπάρχουν πολλές λύσεις για να διαλέξετε. Το καλύτερο για το σπίτι μας είναι αυτό που ανταποκρίνεται καλύτερα στις ανάγκες θέρμανσής μας