Πολλές φορές ο όρος παράδοση είναι συνυφασμένος με την έννοια του παλαιού ή του ξεπερασμένου. Κάτι που έχει ξεμείνει από το παρελθόν για να μας θυμίζει πως αυτό υπήρχε. Υπάρχουν όμως και περιπτώσεις όπου η παράδοση έρχεται για να μας δείξει το δρόμο. Μια τέτοια περίπτωση είναι το ενεργειακό τζάκι. Το know how των παλαιών μεθόδων συνδυασμένο με τις σύγχρονες τεχνολογικές υποδομές μπορεί να δώσει ένα εκπληκτικά αποτελεσματικό μείγμα οικονομίας και ενεργειακής απόδοσης.

Ας δούμε όμως ποιοι είναι αυτοί οι παράγοντες που κάνουν παραδοσιακή  επιλογή του ενεργειακού τζακιού μια καινοτόμα επιλογή.

Πρώτο και βασικό κριτήριο η οικονομία. Η καύσιμη ύλη που δέχονται τα ενεργειακά τζάκια (όπως για παράδειγμα τα καυσόξυλα), είναι ήδη πολύ οικονομική σε σχέση με άλλα καύσιμα όπως το πετρέλαιο ή το φυσικό αέριο, ή με το ρεύμα που καταναλώνουν κάποιες συσκευές θέρμανσης. Ο βαθμός απόδοσης της καύσης φτάνει το 70 – 80% που σημαίνει πως από την καύσιμη ύλη μας, δηλαδή το ξύλο, λαμβάνουμε ένα πολύ μεγάλο μέρος της ενέργειας που μπορεί να αποδώσει, ως θερμότητα στον χώρο μας, και μένει αναξιοποίητο ένα πολύ μικρότερο ποσοστό σε σχέση με ένα τζάκι παλαιού τύπου. Καταλαβαίνετε πως ένα ποιοτικό ενεργειακό τζάκι, αποτελεί μια εξαιρετική λύση θέρμανσης.

Επιπλέον νιώθετε πραγματική ζέστη σε σχέση με παλιού τύπου τζάκια και ηλεκτρικές θερμάστρες. Η καύση που γίνεται στα ενεργειακά τζάκια με κλειστή εστία έχει μεγαλύτερη απόδοση (πάνω από 75%) σε σχέση με τα παραδοσιακά λόγω της συσσώρευσης της υψηλότερης θερμοκρασίας.

Ενεργειακό Τζάκι Microblocco 80 La Nordica

Ενεργειακό Τζάκι Microblocco 80 La Nordica

Ένας ακόμη σημαντικός παράγοντας που πρέπει να σκεφτούμε είναι πως παρά την αντίθετη άποψη που κυκλοφορεί (λόγω κυρίως ελλιπούς ενημέρωσης) η επιλογή ενός ενεργειακού τζακιού σημαίνει  πως προστατεύω το περιβάλλον. Αυτό γιατί όπως είπαμε αξιοποιείτε στο έπακρο τη καύσιμη ύλη και δίνει τη μέγιστη απόδοση της.Όλο αυτό βοηθάει στη μείωση της ρύπανσης του ατμοσφαιρικού αέρα.

Ένα ακόμα κριτήριο που πρέπει να σκεφτούμε είναι το αισθητικό του πράγματος. Σκεφτείτε πως πλέον μπορείτε να  διακοσμήσετε ανάλογα με τον χώρο σας και το γούστο σας και ταυτόχρονα να έχετε ένα λειτουργικό αποτέλεσμα όπως θα είχατε με το σώματα πετρελαίου. Εφόσον μιλάμε για μία επένδυση που αφορά τα αρκετά επόμενα χρόνια της ζωής σας και πρόκειται να την βλέπετε κάθε μέρα σίγουρα μετράει να έχετε απέναντί σας κάτι αισθητικά άρτιο.

Ενεργειακό Τζάκι Ironker 750 Tondo La Nordica

Ενεργειακό Τζάκι Ironker 750 Tondo La Nordica

Τέλος κάτι που μπορεί φαντάζει υποκειμενικό αλλά για όσους πραγματικά έχουν ζήσει την αίσθηση ζεστασιάς που προσφέρει ένα τζάκι θα καταλάβουν αμέσως τι εννοούμε. Υπάρχει μία θαλπωρή στο χώρο και μία ζεστή και οικία ατμόσφαιρα που δεν μπορεί να συγκριθεί με οποιαδήποτε μηχανή θέρμανσης. Ο ήχος , η θέα της φλόγας , τα χρώματα του τζακιού δημιουργούν μια παλέτα αισθήσεων που μας κάνουν να αισθανόμαστε ακόμα πιο ζεστά.

Νομίζω πως όλοι αυτοί οι λόγοι  είναι αρκετοί για να σας πείσουν να προτιμήσετε, ένα σύγχρονο, τζάκι ενεργειακού τύπου που θα το φτιάξετε μία φορά, στα γούστα σας και θα το χαίρεστε για μία ζωή! Επενδύω στο ενεργειακό τζάκι σημαίνει επενδύω στην ποιότητα, στην οικονομία, στην ασφάλεια ,στη θαλπωρή.