Μα σόμπα; Εν έτει 2020; Δεν είναι επικίνδυνο; Δεν είναι επιβαρυντικό  για το περιβάλλον; Δεν θα φεύγει η  ζέστη από την καμινάδα; Δεν είναι βρώμικο;

Αυτά και άλλα πολλά μυθεύματα κυκλοφορούν στην αγορά σχετικά με μια από τις παγκοσμίως θεωρούμενη ως εκ των πλέον αποδοτικότερων εναλλακτικών μορφών θέρμανσης. Πριν προχωρήσουμε σε μια μικρή ανάλυση όμως (και για όσους δεν τους αρέσουν τα πολλά πολλά) αν αναφέρουμε ευθύς εξαρχής τούτο. Η ενεργειακή απόδοση μια καλής σόμπας πέλλετ αγγίζει το 90%.

Ας δούμε όμως μερικά από τα πραγματικά στοιχεία και πλεονεκτήματα της σόμπας ξύλου/πέλλετ  και να τα συγκρίνουμε με τους μύθους που κυκλοφορούν.

Σε αντίθεση με ότι πολλοί πιστεύουν η ενεργειακή αυτονομία μια σόμπας πέλλετ μπορεί να φτάσει έως και τις 36 ώρες. Αναλόγως βέβαια με τη χρήση. Αυτό είναι ένα σημαντικό χρονικό διάστημα που μπορεί να υστερεί σε σχέση με τους κλασσικούς λέβητες πετρελαίου μπορεί όμως να θεωρηθεί επαρκές.

Ορισμένα μοντέλα μπορούν ακόμη και  να προγραμματιστούν και να λειτουργούν μέσω εφαρμογών/χρονοδιακόπτες. Αυτό καταρρίπτει το μύθο περί παρωχημένης τεχνολογίας και σίγουρα βοηθάει στην εξοικονόμηση ενέργειας και κόστους και χρόνου.

Επίσης η ύπαρξη καμινάδας η οποία από πολλούς θεωρείται απαραίτητη και αποτελεί ένα μειονέκτημα για κάποιους δεν είναι ακριβώς απαραίτητη. Με την πρόοδο της τεχνολογίας η παλιά κλασσική καμινάδα έχει υποκατασταθεί από ένα συνηθισμένο λεπτό σωλήνα (διαμέτρου λίγων  cm) ο οποίος εκτείνεται οριζόντια μέσα από ένα εξωτερικό τοίχωμα.

Με άλλα λόγια αποτελεί ένα σύγχρονο σύστημα θέρμανσης με διάφορα υποσυστήματα που τεχνολογικά δεν υστερούν σε σχέση με τα υπόλοιπα του πετρελαίου και το μόνο που τα συνδέει με το παρελθόν είναι η ονομασία και η αίσθηση ζεστασιάς που προσφέρει.

Ένας ακόμα μύθος είναι αυτό της οικολογικής επιβάρυνσης του περιβάλλοντος.

Αν δούμε λίγο τα στοιχεία θα καταλάβουμε πως αυτό απέχει από την πραγματικότητα. Το πέλλετ ειδικά αλλά και το απλό ξύλο σε πολλές περιπτώσεις προέρχεται από εργοστάσια και είναι κατασκευασμένα από πριονίδι, προϊόν της βιομηχανίας επεξεργασίας ξύλου (έπιπλα, παλέτες, ξυλεία κ.λπ.) . Τα εργοστάσια αυτά σύμφωνα με τη νομοθεσία αντλούν το ξύλο αυτό από  δάση τα οποία αντιμετωπίζονται με βιώσιμο τρόπο. Έτσι  η ισορροπία άνθρακα είναι μηδενική. Δηλαδή  η ποσότητα άνθρακα που εκπέμπεται κατά την καύση των ξύλων είναι ίδια με την ποσότητα άνθρακα που απορροφά το δέντρο κατά την ανάπτυξή του.

Ενεργειακό Τζάκι Pellet Comfort Mini La Nordica

Ενεργειακό Τζάκι Pellet Comfort Mini La Nordica

Τέλος έναν βασικός λόγος επιλογής της σόμπας πέλλετ ή του καυστήρα πέλλετ είναι η οικονομία.

Εδώ σοφό θα ήταν να μιλήσουν οι αριθμοί. Η τιμή του πέλλετ/ξύλου  σε σύγκριση με αυτή του πετρελαίου τα τελευταία χρόνια παραμένει σχετικά σταθερή. Αυτό είναι και το μεγάλο πλεονέκτημα της. Ασχέτως εάν το πετρέλαιο είναι πιο ακριβό αυτό που έχει μεγαλύτερη σημασία όταν κληθείς να κάνεις  μια επένδυση  με μακροχρόνιο ορίζοντα στο νου τότε η θεωρία λέει ότι ναι μεν η τιμή είναι αυτό που πρέπει να κοιτάς αλλά το πλέον σημαντικό είναι ο παράγοντας σταθερότητα.

Σε αυτό το τομέα οι διακυμάνσεις των τιμών πετρελαίου είναι τέτοιες που προκαλούν ανασφάλεια ακόμη και τους πιο αισιόδοξους. Με λίγα λόγια ακόμη και αν το ξύλο έφτανε μια χρονιά να είναι ακριβότερο από το πετρέλαιο μακροπρόθεσμα θα ήσουν κερδισμένος διότι θα είχες επενδύσει σε κάτι χωρίς διακυμάνσεις εν αντιθέσει με το τρένο τιμών που ακολουθεί κάθε χρόνο το πετρέλαιο.